VSE JE LEPŠE, ČE POSKRBIMO DRUG ZA DRUGEGA

Tudi v  letošnjem šolskem letu smo na šoli izvajali eko krožek, katerega namen je, da z različnimi dejavnostmi razvijamo odgovornost do okolja, pozitivne medsebojne odnose, zdrav način življenja in učinkovito rabo energije. Sodelovali smo v različnih eko projektih, dejavnostih, natečajih ter akcijah zbiranja odpadnega materiala baterij, sijalk, kartuš, starega papirja in zamaškov.

Letos smo si za šolski projekt izbrali temo z naslovom PIRATI PLASTIKE.  Vemo namreč, da so plastični odpadki največji onesnaževalci okolja. Ekopredstavnikom so bile ponujene različne vsebine z aktualno problematiko posledic prekomernega onesnaževanja s plastičnimi odpadki. Učenci so v RS raziskovali vpliv plastike na ljudi, živali in okolje ter jih v soboto, 6. aprila, na eko dnevu predstavili učencem po triadah. Tega dne smo izvedli tudi akcijo zbiranja odpadnega papirja, v kateri smo zbrali 2520 kg starega papirja. Največ so ga zbrali devetošolci in si s tem prislužili nagrado (bon za pico). 

Namen eko dejavnosti je poskrbeti tudi za zdrave odnose in dobro počutje vseh, še posebej tistih, ki potrebujejo pomoč. Zato vsako leto z likovnimi in literarnimi deli sodelujemo na ustvarjalno-dobrodelnem natečaju Rišem/Pišem za prijatelja. Letos smo prav ponosni na naše osmošolce, saj je bila med poslanimi prispevki nagrajena pesem Alje Rebernik iz 8. a-razreda. Njena pesem je – poleg še pet nagrajenih pesmi – natisnjena na zvezkih, ki bodo naprodaj v papirnicah Office&More in Bags&More. Izkupiček od prodaje bo namenjen dobrodelni organizaciji, ki bo poskrbela za otroke iz socialno ogroženih družin.

Kot že nekaj let, smo tudi letos sodelovali v akciji zbiranja zamaškov za društvo Vesele nogice, ki ga organizira trgovina Acron, d.o.o., in tako pomagali osebam z motnjami v razvoju. Zbrali smo 214 kg zamaškov, s čimer smo se uvrstili na 5. mesto vseh sodelujočih vrtcev in šol v Sloveniji, in za to prejeli praktično darilo: paket blagovne znamke UHU ter likovne potrebščine Jolly in Deli. Nagrade trgovine Acron d.o.o. je v ponedeljek, 24. 6. 2024, na prireditvi pred pričetkom počitnic podelila poslovodkinja trgovine Office&More gospa Darja Majcen.

Pomembna pa so tudi vsa druga dobra dejanja in trud, ki ga vložimo v tovrstna dejanja, zato je veliko ekopredstavnikov za svoje udejstvovanje v eko krožku iz rok ravnateljice dobilo pohvale, Matevž Lesjak pa knjižno nagrado, ki jo je prejel za najbolje rešen Zeleni kviz  z naslovom Vremenske spremembe.

Veseli in ponosni obrazi nagrajenih učencev so potrditev, da je prav, da so učenci pohvaljeni tudi za drobna dejanja, zaradi katerih je svet lepši in mi v njem srečnejši.

Milena Repnik

Dostopnost