Šolska shema

ŠOLSKA SHEMA

Naša osnovna šola sodeluje v evropskem
»sistemu razdeljevanja sadja v šolah«
s finančno podporo Evropske unije.

EU_zastava_shema shema_solskega_sadja_shema logotip_shema

Šolska shema  je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je ŠSH eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

Na voljo je spletna stran o Shemi šolskega sadja: http://www.shemasolskegasadja.si , ki je namenjena obveščanju javnosti, uporabna je za šole, otroke, starše ter dobavitelje sadja in zelenjave.

Na naši šoli bomo učencem ponudili raznoliko sadje, zelenjavo in mleko, ter nekatere mlečne izdelke, katero bomo uživali svežo, izven terminov rednih šolskih obrokov.

Svežo sadje in zelenjavo delimo vsako sredo, mleko in nekatere mlečne izdelke pa v ponedeljek.

 

Dostopnost