Delavnica Zero Waste

Delavnica Zero Waste

V mesecu februarju smo se na delavnici za vedoželjne ukvarjali s konceptom Zero Waste. Ta se osredotoča na preprečevanje nastajanja odpadkov in zmanjševanje količine odpadkov, ki jih proizvajamo, ter hkrati spodbuja ponovno uporabo, recikliranje in kompostiranje materialov, da se zagotovi čim manjši vpliv na okolje. Cilj Zero Waste je doseči čim manjšo količino odpadkov, ki konča na odlagališčih ali sežigalnicah, saj te postopke spremljajo številni negativni učinki na okolje, vključno z onesnaževanjem zraka, tal in voda, prispevanjem k podnebnim spremembam ter ogrožanjem zdravja ljudi in živali.

Zero Waste spodbuja trajnostni razvoj, ki temelji na premisleku o našem vedenju in potrošniških navadah ter o uporabi naravnih virov na trajnosten način. Živimo v času, ko bomo morali poskrbeti za okolje, če želimo ohraniti zdravo prihodnost naših otrok.

Nina Šantl, prof.

PUSTOVANJE

PUSTOVANJE

Danes je bilo na ulicah v našem kraju veselo, razigrano in glasno. To smo povzročile pustne maškare od 1. do 4. razreda, otroci in vzgojiteljice iz vrtca in učenci  z učiteljicami iz OŠPP. Zelo smo se potrudili, da smo pregnali zimo in priklicali pomlad. Priznati moramo, da nismo imeli veliko dela, saj o zimi že skoraj ni ne duha in sluha. Mi pa smo se vseeno družili in zabavali. Zaplesali in zapeli smo tudi pred občino, kjer so nam prijazne maškare podarile slastne bonbone.

učiteljica Polona Dobnik

5. razred – Šola v naravi

5. razred – Šola v naravi

Zadnji dan

 

Učenci in učiteljice sporočajo, da se vračajo na Muto okrog 13. ure.

 

Četrti dan

Zjutraj smo vstali in se pripravili za zajtrk. Dopoldne smo najprej smučali po skupinah, nato smo imeli smučarsko tekmo. Šlo nam je zelo dobro.

Po popoldanskem smučanju in malici smo se odpravili do dvorane ob smučišču, kjer smo imeli predstavitev gorske reševalne službe. Reševalec nam je opisoval, kako pomagajo in rešujejo v gorah.

Zatem smo se zbrali v skupni sobi, napisali dnevnike in nato odšli na okusno večerjo – pico. Potem smo imeli zaključek in podelitev nagrad za prva tri mesta na smučarski tekmi in priznanj za najbolj urejene sobe. Za konec smo si privoščili še disko. Zelo smo uživali.

Tjaša, Elisa, Nuša, Lara in Vanessa, 5. b

Tretji dan

Bilo mi je zelo všeč, ko sem se prvič peljal s sedežnico. (Tilen, 5.a)

Danes nama je bilo najbolj všeč, ko smo šli na nočno smuko. Smučanje po temi je bilo zelo zanimivo. (Luka, Anej, 5.a)

Današnji dan je bil najboljši, saj nas je popoldne obiskala gospa ravnateljica. Na nočni smuki pa smo prvič smučali po progi Pungart.  (Jernej, 5. b)

VALENTINOVE PESMI:

 VALENTINOVO

Ljubezen res je lepa stvar,

saj ta dan je ljubezni dar.

Ko zvezdica zasveti se,

takrat veš, da valentinovo je.

 

Za valentinovo se spomniš na ljubezen,

ki v tvojem srcu je.

Saj za to živi se, saj valentinovo je.

                        

LJUBEZEN

Ljubezen srčna je,

če res poljubiš me,

da v srcu tvojem zdaj

spomin ustvari se.

Drugi dan

Poročilo drugega dne:

Zjutraj smo se zbudili ob 7.15 in odšli na zajtrk. Po zajtrku smo pospravili sobe in se odpravili na smučišče. Po smučanju smo smuči pustili pri gostišču Zajc. Prišli smo v Lukov dom in imeli kosilo, potem smo se spet odpravili na smučišče. Tam smo imeli različne vaje. Ko smo prišli v dom, smo imeli počitek, kasneje pa še sadno malico. Vsi smo prišli v skupni prostor in pripovedovali knjige. Šli smo na pustni ples in se zabavali. Ko smo prišli nazaj, smo šli spat.

Miha, Vid, Gregor, Domen in Anže

Prvi dan

 Poročilo prvega dne:

Prvi dan smo se še malo lovili, a za drugi dan imamo dober občutek. Ravno današnji dan ima naša sosošolka rojstni dan. Se že veselimo zabave. Upamo, da se ima lepo in dobro praznuje. Na smučišču smo se tudi razdelili v tri skupine. Zelo nam je všeč.

učenke 5. a razreda

Petošolci sporočajo, da so srečno prispeli na Kope.

7. razred – Šola v naravi

7. razred – Šola v naravi

Zadnji dan

Učenci in učitelji sporočajo, da se na Muto vračajo med 17.00 in 17.30.

 

Četrti dan

Danes so si učenci ogledali in se sprehodili po Strunjanskih solinah, se peš odpravili do Belega križa, večino dneva so preživeli v naravi.

Tretji dan

Drugi dan

Delavnica “Preživetje v naravi”

CŠOD Burja, 13.2.2024

Najprej smo poslušali splošno o preživetju v naravi. Nato smo se naučili vezati vozle (dva vozla: napenjalni in vezni vozelj). Ko smo se naučili, kako postavljati šotore, so nas razporedili v skupine. Kasneje smo šli sami postavljati šotore. Imeli smo nekaj težav, ampak na koncu smo jih le postavili. Ko smo končali s postavljanjem, smo se lahko malo lovili. Na koncu smo še vse pospravili.

Gaja Vimer, 7.b

Prvi dan

Sedmošolci sporočajo, da so varno in dobre volje prispeli na cilj.

Prireditev ob kulturnem prazniku

Prireditev ob kulturnem prazniku

VSE MISLI ‘ZVIRAJO Z LJUBEZNI ENE

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku (Povezava do videoposnetkov: 1. del prireditve, 2. del prireditve, 3. del prireditve)

V sredo, 7. 2., smo s kulturno prireditvijo počastili slovenski kulturni praznik.

Za osrednjo temo prireditve smo letos izbrali umetniško ustvarjanje na temo ljubezni. Spregovorili smo o različnih vrstah ljubezni, ki so jih besedni umetniki izpovedovali v svojih brezčasnih umetninah.

Devetošolci so na odru predstavili Prešernovo Zdravljico in pesem Pod oknom, sonet VIII/5 iz pesniške zbirke domačina Srečka Lampreta, znameniti balkonski prizor iz Shakespearove tragedije Romeo in Julija, Cankarjevo črtico Mater je zatajil in Prežihovo črtico Solzice, Minattijevo lirsko pesem Nekoga moraš imeti rad in Novakovo Ljubezen do besed. Osmošolci so navdušili s svojo interpretacijo Vodnikovega Dramila v raperski preobleki. Manjkalo pa ni niti plesa in glasbe. S plesno točko so se poleg devetošolcev predstavili tudi petošolci. Otroški pevski zbor je zapel Prešernovo pesem Od železne ceste in ljudsko Sonce čez hribček gre, mladinski pevski zbor se je predstavil s Prešernovo Vrbo, šolski ansambel pa je čustveno prireditev zaokrožil s svojo priredbo koroške ljudske pesmi Kje so tiste stezice.

Mag. Majda M. Lesjak

Kulturni dan za učence 3. triade

Kulturni dan za učence 3. triade

KULTURNI DAN V CELJU

Učenci tretje triade so v torek, 30. 1. 2024, preživeli kulturni dan v Celju. Ob 9.15 so si v SLG Celje ogledali satirično humoresko Josipa Jurčiča Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Šaljiva in zabavna igra o človeški neumnosti, domišljavosti, tožarjenju sprenevedanju in koristoljubju nas je vse poučila, da se z iskrenim pogovorom in dobro voljo da rešiti vsak nesporazum.

Navdušili pa so nas tudi zabavni liki, čudovita glasba, smešni kostumi ter zvočni učinki, saj so nam od začetka do konca predstave vzbujali smeh in dobro voljo.

Po ogledu 75-minutne predstave smo si ogledali še zanimivo razstavo Celeia – mesto pod mestom, ki se nahaja v Knežjem dvoru, in jo v Celju imenujejo kar celjski Pompeji. V podzemlju današnjega Celja smo si ogledali razstavo ostankov rimske Celeie. Videli smo del tlakovane rimske mestne ulice, ostanke rimskih vil, srednjeveške palače, obzidja, čudovite kipe, mestna vrata, freske …

Kulturni dan smo zaključili s sprehodom ob reki Savinji do avtobusne postaje, od koder smo se bogati z doživetji odpeljali na Muto.

Franja Razdevšek

 

 

Otroški parlament

Otroški parlament

OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 1. 2. 2024, je potekal šolski otroški parlament.

Lani začeta tema Duševno zdravje otrok in mladostnikov ostaja aktualna tudi to šolsko leto. To drugo leto je usmerjeno v akcijo, da se pogleda, kaj je uresničljivo, kaj že uresničujemo, kaj lahko spremenimo na bolje, tako na šolski ravni kot tudi na lokalni in nacionalni ravni.

Tema je vzbudila veliko interesa in dobrih razmišljanj.

Helena Brezovnik

Obvestilo

Obvestilo

V petek, 9. 2. 2024, na OŠ Muta ni pouka. Nadomeščanje bo v soboto, 6. 4. 2024, ko bomo izvedli dan dejavnosti – eko dan. Lep pozdrav.

VPIS V PRVI RAZRED ZA ŠOLSKO LETO 2024 / 2025

VPIS V PRVI RAZRED ZA ŠOLSKO LETO 2024 / 2025

Spoštovani starši,

bliža se čas, ko bo vaš otrok prvič prestopil šolski prag kot prvošolček.

V skladu z Zakonom o osnovni šoli, se v prvi razred vpišejo otroci, ki v koledarskem letu 2024, dopolnijo starost 6. let.

 

VPIS bo potekal:

v torek, 13. februarja 2024, in v četrtek, 15. februarja 2024,

od 8.00 do 10.00 in

od 15.00 do 17.00.

Vpis bo potekal v pisarni svetovalne službe (1. triada). S seboj prinesite otrokov uradni dokument.

Če se v zgornjih terminih vpisa ne morete udeležiti, to sporočite na številko 02 88 79 525.

Lep pozdrav.

Svetovalna služba:                                                                                                                   Ravnateljica:

mag. Helena BOH                                                                                                          Anita AMBROŽ, prof.

Šolsko področno lokostrelsko tekmovanje

Šolsko področno lokostrelsko tekmovanje

V soboto, 3. 2. 2024, je v Grižah potekalo šolsko področno lokostrelsko tekmovanje. 
Naši najmlajši člani so se ponovno odlično izkazali in dosegli naslednje rezultate:
 
Goli lok učenke 1-3 razred:
1. mesto Zoja Kržan
 
Goli lok učenci 1-3 razred:
3. mesto Jakob Varšnik
 
Goli lok učenci 4-6 razred:
4. mesto Tilen Gerhold
 
Goli lok učenci 7-9 razred:
5. mesto Jan Kovač Zorjan
 
Sestavljeni lok učenci 1-3 razred:
1. mesto Žiga Zorjan
 
Matjaž Zorjan
Dostopnost