Veselje z znanostjo

V sredo, 24. 9., smo učenci 8. razreda obiskali Fakulteto za kemijo v Ljubljani. Tam so nam pokazali veliko poskusov. Najbolj sem si zapomnila poskuse s tekočim dušikom.

Tekoči dušik ima -196  °C. Razlika med temperaturo tekočega dušika in človeškega telesa je zelo velika, zato se, če si tekoči dušik polijemo po telesu, ne zgodi nič. Če pa prst pomočimo vanj za več kot tri sekunde, nam zmrzne. V tekoči dušik smo lahko pihnili in ven se je pokadilo veliko dima. To je bila para, ki se je zaradi vlage v našem telesu povečala in nastali so majhni kristalčki.

Tekoči dušik smo poskusili zapreti v plastenko. To nam ni uspelo, saj se zaradi pritiska zamašek ni hotel zapreti in je bil nemiren kot takrat, ko za novo leto odpiraš šampanjec. Nato smo v zamašek vstavili cev in pri odprtini je nastala dimna zavesa.

V tekoči dušik smo dali tudi napihnjen balon. Ta se je skrčil, saj ima tekoči zrak tališče pri 190 °C. Na sobni temperaturi se je zopet napihnil.

Ko je znanstvenike malo zazeblo, smo prešli na poskuse z ognjem. Vzeli smo toast, ga prižgali z vžigalnikom in spremenil se je v prepečenec. Ko pa smo kruhu dodali tekoči dušik, se je spremenil v oglje, saj zaradi kisika snov gori hitreje. To gorenje se imenuje nepopolno.

Popolno gorenje smo prikazali tako, da smo po vati (celulozi) polili tekoči kisik in jo prižgali. Vata je takoj izginila, za njo ni ostalo čisto nič. To je popolno gorenje.

Pokazali so nam tudi, kako se naredi severni sij. V posodo smo vlili klorovodikovo kislino, vanjo vrgli malo aluminija, jo prižgali in nastal je vodik. Videli smo zelen ogenj, ki je izginil, ko se je aluminij stopil. Prikazali smo, kako se kemiluminiscenca in luminiscenca z barvilom spremenita v lepe neonske barve.

Ogenj ima lahko tudi drugačne odtenke. S hlapi snovi lahko plamen spremeni barvo. S hlapom žganja ogenj postane roza, s hlapom natrija pa oranžne barve.

Poskusi so me navdušili in še kdaj bi si jih želela ogledati. Obisk na kemijski fakulteti je bil zame silno zanimiv, saj sem se kot majhna deklica vedno igrala za kemičarko in mešala različne šampone.

Lana Špegelj Mongus, 8. b

 

Obisk Fakultete za kemijo

Na Fakulteti za kemijo smo preživeli cel dopoldan. Za nas so pripravili štiri delavnice. V prvi smo spoznavali les, v drugi so nam osmošolci predstavljali poskuse, v tretji smo delali eksperimente s kemikoma, v četrti pa smo podrobneje spoznali ali vesolje in Zemljo. Najbolj všeč mi je bila tretja delavnica.

Ivana Pečoler, 8. b

Dostopnost