V ponedeljek, 28. marca 2022 so se učenci 4. razredov z učiteljicami peš odpravili proti Bistriškemu jarku, kjer sta nas pričakala lovca, saj so ta dan imeli naravoslovni dan – GOZD KOT ŽIVLJENJSKI PROSTOR. Ob prihodu smo se najprej okrepčali z malico nato pa se prepustili kratkemu predavanju g. Meha, ki je učencem razložil zakaj je gozd pomemben in kakšno vlogo imajo lovci pri vsem tem. Učenci so ga z zanimanjem poslušali in mu ob koncu postavili kar nekaj vprašanj ter z njim razpravljali. Ko smo zaključili s predavanjem, smo si lahko ogledali tudi lovsko razstavo.

Zapisala: Doris Srčič

V ponedeljek, 28. 3. 2022, smo se šestošolci četrto šolsko uro s kombijem odpeljali v Bistriški jarek na ogled razstave Lovske družine Muta, Vuzenica in Vuhred. Razstava je bila postavljena v bivši osnovni šoli v Bistriškem jarku.

Sprejeli so nas lovci LD Muta. Videli smo veliko nagačenih živali, med njimi divjega petelina, ki je pri nas v Sloveniji zaščiten, v Avstriji pa ne. Lovec nam je povedal, da jih Avstriji zato lahko lovijo. Med nagačenimi živali se mi je zdel najlepši zlati šakal. Povedali so nam, kako ravnajo ob različnem poginu živali in da imajo veliko lovskih psov. Razstavljene so imeli rogove in roglje ter nam povedali, v čem se razlikujejo. Razlika je, da so rogovi iz kostne mase in  da srnjakom vsako leto odpadejo. Roglji pa, npr. gamsom, rastejo vse življenje, prva tri leta zelo hitro, potem pa vedno počasneje. Izvedeli smo tudi, da glavna naloga lovcev danes ni več lov, ampak skrb za živali in naravo.

Po ogledu razstave smo se peš odpravili proti naši šoli. Imeli smo štiri postanke. Pot ni bila naporna, saj veliko hodim peš.

Lana Ledinek, 6. a

Dostopnost