V soboto, 23. aprila 2022, je na naši šoli potekal dan dejavnosti, ki smo ga namenili zdravemu načinu življenja in skrbi za naravo.

Dan smo pričeli s kulturno prireditvijo, s katero smo obeležili dan Zemlje pod geslom »Čas je, da ukrepamo za lepši jutri!« ter prihajajoča praznika, 27. april, dan upora proti okupatorju, in 1. maj, praznik dela.

Po prireditvi so eko predstavniki učencem predstavili plakate, ki so jih v okviru eko krožka izdelali v razredih. Tema letošnjega eko projekta je bila ZELENI KORAKI – EKO JUNAKI, s katero so učenci raziskovali negativne posledice toplogrednih plinov. Predvsem so spoznavali, kaj je ogljikov dioksid, kje in kako nastaja, kakšen vpliv ima na življenja živih bitij ter kaj lahko sami storimo za zmanjšanje njegovih izpustov. Plakati so bili vsebinsko zelo raznoliki in zanimivi, zato so si jih učenci naše šole in šole s prilagojenim programom z zanimanjem ogledali ter se ob njih naučili mnogo koristnega.

V avli prve triade se je vrtel dokumentarni film Neprijetna resnica avtorja Al Gora, ki so si ga lahko ogledali učenci druge in tretje triade. Z mnogimi znanstveno podkrepljenimi dejstvi in grafi je dokazal, da je res skrajni čas, da s spremenjenim načinom življenja rešimo Zemljo in sebe pred uničenjem.

Da ne bi ostalo samo pri lepih besedah, so se učenci skupaj z učitelji odpravili v naravo z vrečkami za smeti. Vsak razred se je odpravil na pohod po Muti in njeni okolici v drugo smer ter poskrbel, da so se smeti ob poteh znašle v vrečkah.

To pa ni vse, kar se je odvijalo to pestro soboto. V telovadnici šole je ob vsem dogajanju potekalo testiranje za športnovzgojni karton, učencem prve triade pa so ta dan gasilci GPD Muta odprli vrata gasilskega doma in jih seznanili z vsem, kar jih je zanimalo.

Čeprav je bila to delovna sobota, torej dan, ko smo po navadi prosti, nam je dopoldan hitro minil. Kako da ne, ko pa se je dogajalo toliko zanimivega!

Milena Repnik

Dostopnost