Prvo oktobrsko nedeljo je bilo v Libeličah, prelepi koroški obmejni vasici, nadvse slovesno. Na državni prireditvi, s katero so proslavili 100. obletnico ponovne priključitve Libelič k matični domovini in ki se je je udeležilo okoli 600 obiskovalcev, med njimi tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in številni drugi predstavniki državne in lokalne oblasti, je bilo čutiti neizmerno domoljubje.

Ponosni smo, da so bili lahko del te pomembne slovesnosti tudi nagrajenci 5. narečnega natečaja Vsaka vas ima svoj glas, ki smo ga na naši šoli v sodelovanju s Kulturno prosvetnim društvom Libeliče razpisali januarja letos. Tema natečaja (Slovenec sem, Slovenka sem, ponosen/-na na svoj domači kraj) je bila povezana prav z libeliškim dogajanjem pred 100 leti. Na natečaj je prispelo 23 prispevkov iz vse Slovenije. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Anje Benko je izbrala 10 najboljših, avtorje prispevkov (učence in njihove mentorje) pa nagradila s povabilom na državno prireditev v Libeličah, priznanji, zbornikom in praktičnimi nagradami. Na odru v Libeličah so svoj prisrčen prispevek z natečaja predstavili le otroci Vrtca Libeliče, vsi ostali prispevki pa so bili objavljeni v jubilejnem zborniku Libeliče – 100 let pozneje.

Med nagrajenci so bili tudi učenci naše šole Jasmina Šantl, Aljaž Brezovnik, Nal Peruš, Neja Štruc, Valerija Novak,  Grega Špegelj, Tadej Gerhold, Maša Gerhold in Glorija Kocbek, ki so pod mentorstvom učiteljic Franje Razdevšek in Lucije Topler pripravili dve krajši dramski uprizoritvi v narečju.

Veseli nas, da se projekt Vsaka vas ima svoj glas, ki se je leta 2016 začel na naši šoli v sodelovanju z dialektologinjo dr. Zinko Zorko, nadaljuje in da tako skupaj še naprej izkazujemo spoštovanje narečni pestrosti slovenskega jezika in skušamo prispevati k njenemu ohranjanju.

Mag. Majda M. Lesjak, vodja projekta Vsaka vas ima svoj glas

Dostopnost