INTERESNA DEJAVNOST – KLEKLJANJE

Klekljanje je umetnost ročnega izdelovanja čipk, pri kateri učenci razvijajo ročne spretnosti, se naučijo natančnosti, vztrajnosti in potrpežljivosti, kar jim dolgoročno koristi tudi na drugih področjih.

Klekljanje se je v Sloveniji širilo od 17. stoletja naprej. Najstarejši znani dokument je iz leta 1696 in govori o klekljarstvu v Idriji.

Učenci za delo uporabljajo naslednji klekljarski pribor: blazina ali bula, košara ali podstavek, klekeljni, sukanec, bucike, kvačka, škarjice, vzorec.

Praktično delo pomeni prepletanje, križanje in pretikanje vsaj dveh ali več parov vodoravno in navpično tekočih niti, ki so navite na posebej oblikovane lesene palčke, imenovane klekeljni. 

Krožek klekljanja na OŠ Muta poteka že od šolskega leta 2006/07. 

Sonja Topler, mentorica

Za klekljanje me je navdušila Zarja, ker je vedno pripovedovala kako kleklja. V drugem razredu sem se tudi jaz prijavila k tej interesni dejavnosti in ni mi žal. Spoznala sem veliko prijateljev. Prijavila sem se tudi zato, ker se lahko več družim s prijatelji. Pri tej dejavnosti si lahko zelo ustvarjalen.

Urška Šater

Na klekljanje sem se odločila hoditi, ker je zelo zanimivo. Klekljanje mi je všeč, ker se tam naučiš klekljati. Je zelo zabavno.

Naja Kordež

Na klekljanje sem se prijavila zato, ker so me ročna dela zanimala. Tam mi je zabavno, ker se veliko pogovarjamo in se kaj novega naučimo. Na to dejavnost hodim samo eno leto in pol. To eno leto in pol se zelo zabavam in sem vesela, da sem se prijavila, ker mi je tam fajn.

Neva Vrečič

Na klekljanje sem se prijavila že v prvem razredu. Sklekljala sem že tri vzorčke, zdaj delam četrtega. Na klekljanje hodim zelo rada, saj se veliko naučim in družim s prijateljicami. Res mi ni žal, da sem se prijavila.

Zarja Dobnik

Dostopnost