22. MAREC – SVETOVNI DAN VODA

Vsi poznamo pregovor »Brez vode ni življenja.«, ne vemo pa, ali je res že vsak od nas to izkusil.

Če še niste doživeli resnične žeje, ste lahko hvaležni le naši neokrnjeni naravi, ki v svojih  globinah na srečo še skriva mnogo čiste vode. Žal ni povsod po svetu tako, da bi lahko ljudje brez skrbi trošili pitno vodo kot jo mi. Mnogi živijo v velikem pomanjkanju in se morajo po vedro vode odpraviti na dolgo pot. Za vsako kapljico vode pa morajo dobro premisliti, kako jo bodo porabili.

Žeje pa ne trpijo le ljudje, ampak tudi živali in rastline. Se še spomnite vročega sušnega poletja, ko so kmetje tarnali, kako se sušijo poljščine in primanjkuje krme za živino?

Vsako živo bitje potrebuje za življenje čisto vodo, zato moramo z njo tudi mi skrbno ravnati in jo trošiti le toliko, kolikor je resnično potrebujemo.

Se še spomnite, kako lahko z njo varčujemo: med miljenjem zapiramo pipe, poskrbimo, da pipe dobro tesnijo, pazimo na čistočo, se tuširamo namesto kopamo v kadi itd.

Tudi naši prvošolci vedo, komu in za kaj je potrebna voda ter kako z njo skrbno ravnati. S svojimi slikami o vodi so sodelovali pri pripravi tematske razstave v avli šole in tudi v šolski oddaji, ki jo je za učence pripravil šolski radio Čiči.

Milena Repnik

 

 

Dostopnost