Obisk Knjižnice Muta

V četrtek, 6. 4. 2023, smo se šestošolci odpravili na obisk v Knjižnico Muta. Tam nas je knjižničarka Vesna najprej lepo pozdravila in nas popeljala do otroškega oddelka. Usedli smo se in predstavila nam je različne aplikacije AUDIOBOOK, BIBLOS …

Nato nas je vprašala, katerega mladinskega pisatelja, ki piše tudi o športu, poznamo. Takoj sem odgovorila, da poznam Primoža Suhodolčana. Zatem nam je predstavila njegovo življenje. Zvedeli smo, da se je rodil v Črni na Koroškem. Osnovno šolo je obiskoval v Prevaljah. Kot otrok je bil vedno v družbi s knjigami, saj je bila njegova mama knjižničarka, oče pa pisatelj. Njegov oče Leopold Suhodolčan je napisal veliko knjig za otroke. Najbolj znane knjige so Peter Nos je vsemu kos, Piko Dinozaver, Krojaček Hlaček … Njegove zgodbe je nadaljeval Primož Suhodolčan in ustvaril najboljše knjige za otroke. Njegove uspešnice so Kolesar naj bo, Košarkar naj bo, Ranta vrača udarec, Živalske novice … Knjižničarka nam je povedala tudi, da je napisal že nekaj knjig o slovenskih športnikih, in sicer o Goranu Dragiću, Tini Maze …

Nato smo imeli še nagradno igro. Iz danih besed smo morali najti tri naslove Suhodolčanovih knjig. Kdor je prvi pravilno sestavil tri naslove, je dobil nagrado. Bila sem vesela, saj sem prva sestavila naslove. To so bili: Z ribo na glavo in spat, Pica je kraljica in Doktor za osle.

Knjižničarki smo se še zahvalili za obisk in se počasi odpravili nazaj v šolo. Ura v knjižnici mi je bila zelo všeč, posebej še zato, ker je Primož Suhodolčan moj najljubši pisatelj.

Hana Juvan, 6. a

V sredo, 5. 4. 2023, smo se učenci 6. b odpravili v Knjižnico na Muti. Ob prihodu nas je knjižničarka toplo sprejela. Povedala nam je, kam naj odložimo jakne in kam naj se usedemo.

Nato nam je predstavila najboljšega mladinskega pisatelja Primoža Suhodolčana. Že kot otrok je bil vedno med knjigami, saj je bil njegov oče zelo znan pisatelj, mama pa knjižničarka. Primoževe knjige so zelo zabavne in zanimive. Pisati je začel z nadaljevanjem očetovih knjig Peter Nos, nato pa je začel s svojimi. Oče mu je svetoval, naj piše o tem, kaj pozna in kaj ima rad, saj bo le tako lahko uspel. Začel je pisati o najbolj znanih slovenskih športnikih in dobil oznako, da je najbolj športni pisatelj. Za ilustracije v njegovih knjigah, ki so prav tako zelo zabavne,  je poskrbel Uroš Hrovat. Primoževa največja uspešnica je zagotovo knjiga Košarkar naj bo, po kateri so posneli tudi film.

Po predstavitvi pisatelja nam je knjižničarka predstavila različne oblike knjig: knjige v fizični obliki, elektronske knjige in avdio knjige. Ugotovili smo, da so vse oblike knjig avtentične. Ko pa smo primerjali odlomek iz knjige v filmu, smo ugotovili, da je vsebina enaka, besedilo pa je drugačno.

Potem je sledil kviz,  v katerem smo morali iz danih besed napisati tri naslove njegovih knjig. V kvizu sem bil prvi, zato sem dobil za nagrado zvezek, beležko in obesek za ključek.

V knjižnici sem se imel odlično.

Drejc Pavlič, 6. b 

Dostopnost