Teden otroka na Osnovni šoli Muta (videoposnetek)

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se »aktiviramo« in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo.

Skozi igrivo raziskovanje zadovoljujejo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo.

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se najpogosteje začne z “zato”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

Učencem smo v tem tednu ponudili številne dejavnosti, kjer so lahko potešili svojo radovednost. Učenci predmetne stopnje so tako lahko sodelovali v delavnicah šolski akvarij, spoznavanje robotike in fišer tehnike, preizkusili so se v pripravi sladice ter aktivno sodelovali v  gibalno-plesni delavnici. Prav tako so v tem tednu pisali pisma v dom Hmelina Radlje. V avli šole je učence ves teden spremljala skrinjica »zaupaj – vprašaj«, kamor so lahko napisali različna vprašanja, ki so se jim porodila. Učenci bodo odgovore na vprašanje dobili pri različnih učnih vsebinah. Prav tako bodo imeli možnost sami poiskati odgovore na vprašanja v različni literaturi, v leksikonih ali na spletu ter jih nato predstaviti v razredni skupnosti, s čimer pa se bo radovednost še povečala, saj se bodo do odgovorov prebili sami. Ob zaključku Tedna otroka so si učenci od 4. do 9. razreda ogledali film v dvorani Kienhofen na Muti. Pričarali so si občutke zabave in veselja ob gledanju filma.

Možnost obiska dvorane Kienhofen na Muti so imeli tudi učenci od 1. do 3. razreda in učenci Osnovne šole s prilagojenim programom. Ogledali so si  predstavo Miška in veliko rdeče jabolko, ki so jo odigrale vzgojiteljice vrtca Muta. Te učence je prav tako obiskala »tetka Jesen«, kasneje pa so sodelovali tudi pri zabavnih jesenskih igrah. Učenci na razredni stopnji so pri podaljšanem bivanju posvetili več časa družabnim igram, ogledali so si risanko,  prav tako so skupno urico druženja doživeli učenci 1. razredov z vrtčevskimi otroki. Veliko  zanimivega in radovednega so doživeli tudi učenci OŠPP.  Svojo radovednost so razvijali v delavnici robotike, ogledali so si šolski akvarij. Veselo urico druženja so namenili družabnim igram s čajanko in kolački.

Učenci so nas presenetili, saj so pokazali svojo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Teden otroka je vse učencem OŠ Muta in učence PPVI in NIS med seboj povezal, jim omogočil teden poln razigranosti in radovednosti v različnih dejavnostih in delavnicah, ki so jih učenci z velikim veseljem in dobro voljo obiskali.

Marija Lisec, mag. soc. dela

Dostopnost