V petek, 6. 10., je na Osnovni šoli Muta potekala kulturna prireditev, posvečena slovenskim narečjem – Vsaka vas ima svoj glas. Srečanja v okviru projekta Vsaka vas ima svoj glas so se pričela ob 80-letnici dr. Zinke Zorko leta 2016 z namenom, da bi ohranili narečno pestrost našega jezika. V preteklih letih je prireditev krožila po Sloveniji, a ta petek se je vrnila na Muto.

Skupaj z devetošolko Zojo sem nastopal v vlogi voditelja prireditve. Na začetku sva na kratko predstavila pomen slovenskih narečij in namen prireditve. Nato sva predala mikrofon ravnateljici gospe Aniti Ambrož, da je spregovorila nekaj besed. Zatem so se nam predstavile šole, ki so bile nagrajene na letošnjem narečnem natečaju – vsaka s svojim nastopom v svojem narečju. Med njimi smo bili tudi mi – učenci 8. razreda.

Vmes med prispevki nagrajenih šol so v narečnem jeziku in z ljudskimi pesmimi nastopili tudi ostali učenci naše šole: plesalci, naš pevski zbor ter ansambla 8. in 9. razreda.

Proti koncu prireditve je spregovorila nekaj besed tudi županja Občine Mute, gospa Angelca Mrak. Nazadnje pa sva se z Zojo zahvalila vsem nastopajočim ter vsem obiskovalcem, da so skupaj z nami na ta večer počastili narečno pestrost slovenskega jezika.

Luka Špegelj, 8. a

 

Dostopnost