ČAJANKA O SPLETNEM NASILJU

V petek, 17. 11., smo v sodelovanju s Knjižnico Radlje ob Dravi za učence tretje triade izvedli prvo čajanko ob knjigah v tem šolskem letu. Pogovarjali smo se o spletnem nasilju in drugih pasteh interneta. Gost čajanke se nam je tokrat prvič pridružil »na daljavo«.

V Knjižnici Radlje ob Dravi so se povezali z društvom Logout, a njihov predstavnik Rok Gumzej se nam zaradi spleta okoliščin ni mogel pridružiti v živo. Kljub prostorski oddaljenosti je uspešno izvedel delavnico in s tem nazorno prikazal, kako nam lahko moderna tehnologija olajša življenje.

Učence – tokrat se jih je čajanke udeležilo 24 – je opozoril, da je spletno nasilje kaznivo dejanje in ima mnogokrat še hujše posledice od tradicionalnega nasilja. Učenci so pokazali, da se nevarnosti na spletu zelo dobro zavedajo in da poznajo pravila varne rabe interneta, odrasle udeležence čajanke pa je gotovo presenetil podatek, da večina naših učencev na modernih napravah za zabavo preživi tudi po šest ur dnevno. Ko so se morali učenci postaviti v vlogo staršev in povedati, kako bi v primeru zlorab na internetu sami ukrepali kot starši, pa so vsi po vrsti zatrjevali, da bi imeli stroga merila in bi otrokom vzeli telefon oz. jim prepovedali uporabo spleta.

Na čajanko smo se pridno pripravljali tudi z bralnim maratonom, ki se ga je udeležilo skupno 46 učencev. Skupaj smo prebrali knjigo Dragi Zaza avtorice Christine Kilbourne, ki s pretresljivo in tragično zgodbo prikaže, kako hude posledice ima lahko slepo zaupanje lažnemu profilu na spletu.

Mag. Majda M. Lesjak

Čajanka o spletnem nasilju – PPT: Bralni maraton

Dostopnost